Uit recent promotieonderzoek van sporteconoom Willem de Boer blijkt dat sporten de gezondheidskosten effectiever verlaagt dan bewegen in het algemeen. De Boer benadrukt hierbij aanvullend het belang van goed bewegingsonderwijs: “Om de preventieve kracht van sport te benutten, zou ieder kind via bewegingsonderwijs op school goed moeten leren bewegen en erachter moeten komen welke sport bij hem of haar past. Vervolgens zou ieder kind persoonlijk begeleid moeten worden naar een vereniging. Jong geleerd, oud gedaan geldt zeker voor een leven lang sporten.” (Bron: Trouw, 23 maart 2022 – ‘Sporten is het effectiefste medicijn tegen de gezondheidskloof in Nederland’)
De bevindingen van De Boer sluiten aan bij de conclusies van eerder verschenen onderzoek van het RIVM naar de effecten van sport en bewegen op de gezondheid. De KVLO riep aan de hand hiervan het kabinet op tot een spoedige curriculumherziening van het leergebied ‘Bewegen en Sport’.
In de oproep stelde Cees Klaassen, directeur KVLO: “De verschillende bouwstenen van het geactualiseerde curriculum sluiten beter aan bij de landelijke ambitie voor een actieve en gezonde leefstijl. We moeten nu niet wachten, maar de bouwstenen concretiseren. Het is van belang dat kinderen vanaf de basisschool tot en met het VO verantwoord en met veel plezier goed leren bewegen”.
Het onderzoek van De Boer bevestigt de urgentie voor deze curriculumherziening, waarover op 6 april in de Tweede Kamer een debat wordt gevoerd.