De laatste toevoeging van Nick komt dus per aflevering boven deze tekst (als pdf-download) te staan.
De eerste aflevering is bij de AVROTROS op NPO1, maandag 29 januari om 20.35 uur.
Iedere week is er een nieuwe aflevering en vervolgens ook een nieuw bestand met de ervaringen van Nick! De eerste twee staan hieronder..
Hieronder lees je de introtekst van Nick met zijn voorbereidingen en met als titel..
Het ervaren van (geen) grenzen tijdens Kamp van Koningsbrugge
In de komende weken zal ik op deze plek schrijven over mijn ervaringen tijdens deelname aan Kamp van Koningsbrugge (kvk). Tenminste voor zolang ik kon blijven deelnemen. Ik vertel kort wat we gedaan hebben, dat is ook te zien bij Avrotros op NPO1 op 29 januari om 20h35. Per aflevering geef ik een inkijkje in wat ik daar toen beleefd heb. Als afronding probeer ik die ervaring te verbinden met wat ik in mijn eigen gymles meemaak op basisschool de Waterhof in Delft.
De voorbereiding op het programma
Al een aantal jaren kijk ik naar het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge. Het hele gezin is fan en kijkt mee. Ieder seizoen dacht ik na over deelname. De meeste opdrachten leken mij namelijk goed uit te voeren. Mijn vrouw was mijn ´praatjes´ zat en daagde mij uit tot inschrijving. We waren beiden benieuwd of ik naast mijn fysieke en mentale capaciteiten, ook mijn emotionele grenzen kan verleggen.
In de maand mei van 2023 heb ik mij opgegeven voor seizoen vier van het programma. Ik dacht dat ik de meeste opdrachten wel tot een goed einde zou kunnen brengen omdat ik fysiek en mentaal goed ontwikkeld ben. Nadat ik mij had opgegeven, ben ik gaan trainen alsof ik al deelnemer van het programma was. Dat betekende in de sportschool op kracht uithoudingsvermogen trainen, maar ook het duurvermogen verbeteren door verschillende afstanden te gaan wandelen en hardlopen. Ook vaardigheden als navigeren bij dag en nacht, zwemmen, marsen met en zonder bepakking, vuur maken en boksen heb ik vaak geoefend. Ik trainde ongeveer veertien keer per week.
Nadat ik uit 1100 gegadigden was geselecteerd werd het oefenen nog serieuzer.
In de ochtend voor het werken om 05h30 hardlopen of speedmarsen met een rugzak van 20 kg omgehangen. Na werktijd de sportschool in om functionele kracht te trainen. Deze trainingen bestonden uit verschillende duurlopen op de loopband met kettlebells in de handen om draagkracht te trainen. Afgewisseld met crunches, squats en opdrukken op de grond. Dit deed ik soms wel twee uur lang.
In de avond en nacht ging ik regelmatig door weer en wind navigeren in het bos met kaart en kompas. Kaart en kompas gebruiken terwijl het donker is, was mijn zwakke punt. Daarom ben ik een cursus gaan volgen. Op de Utrechtse heuvelrug heb ik een dag lang meegelopen met een oud-militair. Deze man heeft mij geleerd om kaart en kompas op een goede manier te gebruiken.
In het weekend reed ik vaak in het donker naar het Meijendaalse bos of naar de Utrechtse heuvelrug om daar alleen te navigeren. Dat was in het begin best spannend. Alleen lopend door een donker bos geeft soms een angstig gevoel, helemaal als je af en toe verdwaalt. Vlak voor de opnames was ik het graven met een pioschop aan het oefenen. Ik probeerde een gat van 1m bij 1m bij 1m te graven. Tijdens de derde poging maakte ik een draaibeweging met de schep en voelde een pijnscheut in mijn rug. Ik schrok er erg van. Deze blessure zorgden ervoor dat ik niet meer rechtop kon lopen. Zou dit een blessure zijn waardoor ik niet kan deelnemen aan het programma?
Ik nam een aantal dagen actieve rust om te herstellen. Actieve rust betekent voor mij rustige duurlopen en krachttrainingen uitvoeren. Na een aantal dagen begon ik het tempo weer op te voeren met speedmarsen en dat ging pijnloos.
Eind september moesten we ons melden op Schiphol. Geen idee waar we naartoe zouden gaan of hoe lang we weg zouden zijn. Ook de cursisten waren nog onbekenden voor mij. Na zes maanden voorbereiding was ik klaar voor de uitdaging van mijn leven.