Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Congres Grip op Geluid: een dag vol praktische toepassingen

KVLO Nieuws  |  6 juni 2024

Op dinsdag 4 juni vond het congres 'Grip op Geluid' plaats, georganiseerd door de Fontys Hogeschool in samenwerking met de KVLO. Een leerzame dag vol inzichten die de deelnemers volop gelegenheid gaf voor interactie en informatie over praktische toepassingen. We gaan hierover de komende weken meer informatie delen via KVLO TV-interviews​ met onder andere de medewerkers aan het onderzoek.

De dag startte met een presentatie van Saskia Tuinder, docentonderzoeker bij Fontys Hogeschool, die de bevindingen en aanbevelingen van het onderzoek 'Grip op Geluid' presenteerde. Dit onderzoek richtte zich op de akoestiek in sportzalen, geluidveiligheidsnormen, gezondheidsklachten, gehoorschade, voorlichting en slimme wearables. 

Bijna een miljoen mensen worden tijdens hun werk blootgesteld aan schadelijk geluid, wat kan leiden tot gehoorschade. Ook in sportaccommodaties met akoestische aanpassingen wordt regelmatig de norm van 80 decibel overschreden. Saskia Tuinder heeft de verontrustende resultaten van haar onderzoek eerder al toegelicht in een item van het KRO-NCRV programma Pointer, wat inmiddels tot Kamervragen heeft geleid.

De bijeenkomst trok een divers publiek, waaronder beleidsmakers, schoolbestuurders, afgevaardigen van gemeenten, onderzoekers, vakleerkrachten lo/bewegingsonderwijs uit zowel het po als het vo en andere geïnteresseerden die willen bijdragen aan oplossingen voor dit actuele probleem. De dag bracht niet alleen nieuwe kennis en inzichten, maar ook concrete handvatten voor het verbeteren van de geluidsomstandigheden in sport-/werkomgevingen.

De presentatie van Saskia Tuinder werd gevolgd door drie kwartier posterpresentaties en daarna een reeks workshops. Deze workshops varieerden van sportieve tot informatieve sessies en behandelden onderwerpen zoals het gebruik van wearables, didactiek in de les, gehoorbescherming, mogelijkheden van akoestische aanpassingen en de rollen en verantwoordelijkheden in sportbeleid.

We danken alle deelnemers voor hun bijdrage en kijken uit naar de verdere stappen die we samen zullen nemen om een veiligere en gezondere werkomgeving te creëren. 

Houd deze site (en de nieuwsbrief) in de gaten voor meer over de KVLO TV-serie 'Grip op Geluid' ! (Zie tag KVLO TV)

​​​


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: