Wist je dat….
Je in principe recht hebt op een WIA-uitkering tot aan je AOW-gerechtigde leeftijd? Afhankelijk van de hoogte van je arbeidsongeschiktheid neemt de hoogte van je uitkering echter wel af (behalve bij 100 procent arbeidsongeschiktheid), en blijven werken loont altijd.
Een inleiding in de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)
De WIA. Wat is het? Sommigen van jullie krijgen hier helaas mee te maken. Dat niet heel duidelijk is wat je dan precies staat te wachten, blijkt uit de vragen die wij van jullie krijgen. Met dit artikel hopen we wat helderheid te bieden.
De ziekmelding
Het begint bij de eerste ziektedag waarbij je jezelf ziekmeldt bij je werkgever. Maximaal zes weken later nodigt de bedrijfsarts je uit voor het spreekuur. Er wordt dan bekeken of je mogelijkheden hebt om te werken. Dit wordt vastgelegd in een probleemanalyse. Met behulp van deze probleemanalyse stel je met jouw werkgever een plan van aanpak op. Daarna zal tussen jou en de bedrijfsarts regelmatig een gesprek plaatsvinden over de voortgang van dit plan van aanpak.
Aanmelding UWV
Je wordt bij het UWV aangemeld zodra je 42 weken ziek bent. Het UWV weet dan wanneer zij je moeten uitnodigen voor de WIA-aanvraag. Als je na één jaar nog niet volledig bent teruggekeerd in je werk, ga je verder met re-integreren. De bedrijfsarts zal bepalen welke beperkingen er nog zijn. Dit vormt de basis voor het arbeidsdeskundig onderzoek. Bij dit onderzoek wordt gekeken of je nog geschikt bent voor je eigen werk, of je aangepast werk kunt verrichten of dat werk bij een andere werkgever gezocht moet worden.
Het tweede spoor
Dit wordt meestal na één jaar ziekte gestart. Er wordt bekeken of je passend werk bij je eigen werkgever kunt verrichten en gelijktijdig wordt gezocht naar passend werk bij een andere werkgever (tweede spoor).
Loondoorbetaling
In het eerste jaar dat je ziekgemeld bent, krijg je op grond van zowel de cao po als de cao vo, 100 procent van je salaris doorbetaald. Na het eerste ziektejaar krijg je 70 procent van je salaris doorbetaald. Voor de uren die je wel werkt (en passende arbeid verricht in het kader van de re-integratie) ontvang je wel 100 procent loon. Na twee jaar ziekte volgt, indien je aan de voorwaarden voldoet, een WIA-uitkering.
Aanvraag WIA
De WIA-uitkering vraag je rond de 88e week van je ziekteverlof aan bij het UWV. Het UWV stuurt hiervoor een uitnodiging. Je bent niet verplicht om een WIA-uitkering aan te vragen. Toch is het raadzaam dit wel te doen. Je werkgever mag namelijk stoppen met het betalen van jouw salaris als je geen WIA-aanvraag doet en na 104 weken ziekte mag hij je ontslaan. In het laatste geval heb je geen recht op een WW-uitkering en dat betekent dat je na 104 weken ziek zijn geen inkomsten meer hebt als je geen WIA-aanvraag hebt gedaan.
Beoordeling en besluit WIA-aanvraag
Het UWV controleert eerst het complete re-integratiedossier. Daarbij wordt onder andere bekeken of de werkgever voldoende heeft gedaan om jou weer aan het werk te krijgen. Als blijkt dat jouw werkgever onvoldoende heeft gedaan, legt het UWV een loonsanctie op. Je werkgever mag jou dan voor een bepaalde tijd niet ontslaan en hij/zij moet jouw loon doorbetalen. Heeft de werkgever wel voldoende gedaan aan jouw re-integratie dan nodigt het UWV jou uit voor een gesprek met de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige. Afhankelijk van de uitkomsten van deze gesprekken, wordt jouw arbeidsongeschiktheidspercentage vastgesteld. Dit percentage wordt gebaseerd op het verlies aan loon dat je hebt doordat je je eigen werk niet meer kunt uitvoeren. Het besluit op de WIA-aanvraag met daarin het percentage ontvang je binnen acht weken na jouw aanvraag van het UWV.
Bron
De rubriek Recht in LO Magazine 7.
Contact
juristen@kvlo.nl