Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

De vraag van.. Cees Klaassen aan Jeroen van Leeuwen

KVLO Nieuws  |  22 februari 2023

De vraag van is een rubriek van de website Sportknowhowxl waarin de beantwoorder de volgende vraagsteller wordt. De laatste bepaalt ook aan wie de vraag gesteld wordt. Op 21 februari stelde Cees Klaassen een vraag aan Jeroen van Leeuwen, technisch directeur van de KNGU.

De vraag
Het valt mij op dat de pedagogisch didactische aanpak zoals we die kennen in het bewegingsonderwijs ook binnen de sport van grote betekenis kan zijn. Juist binnen het naschools aanbod liggen er veel kansen voor de (georganiseerde) sport. Ik heb begrepen dat de KNGU zich als ambitie heeft gesteld het pedagogisch handelen in de toekomst gelijk te stellen aan logisch handelen, om te komen tot een excellent pedagogisch sportklimaat. Wat mij betreft een prachtig streven voor vele sporten en hun bonden. Hoe kunnen sportbonden, waaronder ook de KNGU, dit in jouw ogen het beste realiseren?

Het antwoord 
van Jeroen van Leeuwen:
Dag Cees, allereerst kreeg ik direct een flashback naar mijn CALO-tijd, waar jij toentertijd als directeur actief was. Nog steeds kijk ik met veel plezier terug naar deze tijd, en ben ik van mening dat de CALO, ook in het verlengde van jouw vraag, mij een goede basis heeft meegegeven in mijn huidige reis door de sportwereld. Maar dat terzijde, dank voor jouw vraag en mooi dat wij als betrokkenen in de sportwereld gebruik kunnen maken van een platform als SportKnowhowXL.

Los van het feit dat het een grote uitdaging is om het pedagogisch handelen dusdanig door te voeren in de sport moet het wat mij betreft ten allen tijde het uitgangspunt zijn om een veilig, optimaal en plezierig sportklimaat te realiseren. Ik zie de sportvereniging dan ook als hoeksteen van de samenleving. Jong en oud komt hier samen, en vooral voor het kind is het een belangrijke plek, naast de school, waar het zich ontwikkelt als sporter en als mens. Naast de sportieve ontwikkeling draagt de sportvereniging bij aan de motorische en cognitieve ontwikkeling, en is het daarbij noodzakelijk dat het aanbod nauwgezet aansluit bij de ontwikkelingsfasen van het kind.

Het vervolg van het antwoord van Jeroen van Leeuwen kun je op deze pagina van Sportknowhowxl lezen.


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: