Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Kamervragen naar aanleiding van onderzoek bewegingsonderwijs op basisscholen

KVLO Nieuws  |  15 oktober 2024

Naar aanleiding van het onderzoek van het Mulier Instituut (in samenwerking met de KVLO) over het bewegingsonderwijs op basisscholen, zijn er Kamervragen gesteld door Michiel van Nispen (SP). Dit onderzoek toonde aan dat ongeveer een derde van de basisscholen in Nederland nog niet voldoet aan de wettelijke norm van 90 minuten bewegingsonderwijs per week. Een accommodatietekort en volle lesroosters werden daarbij als belangrijke oorzaken genoemd.

De KVLO heeft de resultaten van het onderzoek hoog opgenomen, vooral omdat blijkt dat veel scholen hier geen prioriteit aan geven, ondanks de wettelijke verplichting. De oproep van de KVLO aan de politiek is dan ook duidelijk: zorg dat scholen en gemeentes hun verplichtingen nakomen en werk actief aan oplossingen voor het tekort aan accommodaties.

Kamervragen SP naar aanleiding van dit onderzoek

Michiel van Nispen (SP) heeft de volgende vragen gesteld aan de Staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het rapport "Van wet naar werkelijkheid: Bewegingsonderwijs op de basisschool":​

  • Wat is uw reactie op het rapport  'Van wet naar werkelijkheid: Bewegingsonderwijs op de basisschool?'
  • Wat bent u van plan om te doen om scholen beter te ondersteunen, zodat zij wel kunnen voldoen aan de norm van 90 minuten bewegingsonderwijs per week?
  • Bent u bereid om te onderzoeken waarom sommige gemeenten onvoldoende sportaccommodaties beschikbaar kunnen stellen? Bent u bereid om daarbij ook te kijken naar de risico's die het ravijnjaar hiervoor veroorzaakt?
  • Bent u bereid om te onderzoeken op welke manier er meer vakleerkrachten kunnen worden aangetrokken en behouden voor het bewegingsonderwijs?
  • Hoe reageert u op het feit dat «een aanzienlijk deel van de schoolleiders en vakleerkrachten die nog niet aan de eisen voldoen, weinig motivatie toont om in de toekomst de belemmeringen aan te pakken? 
  • Welke stappen bent u van plan om te zetten om scholen te overtuigen van de noodzaak van voldoende bewegingsonderwijs?  ​

Voor het volledige bestand: Kamervragen over bewegingsonderwijs door Van Nispen (ingezonden 10 oktober 2024).


De Kamervragen moeten binnen een termijn van drie weken worden beantwoord door de betreffende minister. Als dat niet lukt komt de minister eerst met een verzoek tot uitstel.


De KVLO blijft zich inzetten voor het belang van goed en voldoende bewegingsonderwijs voor alle kinderen en hoopt dat er snel stappen naar een structurele oplossing worden gezet .


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: