Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Reparatiewet... Urennorm lichamelijke opvoeding vo treedt nog niet in werking

KVLO Nieuws  |  14 juni 2024

De nieuwe urennorm voor lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs, de zogenoemde Reparatiewet, treedt nog niet in werking. Dit laat het ministerie van OCW op 13 juni 2024 in een nieuwsbericht weten. Voor het schooljaar 2024-2025 betekent dit dat er niets verandert ten opzichte van het huidige schooljaar. Een nieuwe berekening en een nieuw wetsvoorstel volgen.

De eerder aangekondigde Reparatiewet met nieuwe urennorm - bedoeld om een minimumaantal uren lichamelijke opvoeding beter vast te leggen - zou namelijk leiden tot onbedoelde uitvoeringsproblemen voor scholen. Dit komt omdat gerekend werd met 40 lesweken per jaar, waar in de praktijk een school gemiddeld 37,8 lesweken heeft om onderwijs aan te bieden. Ook heeft het examenjaar minder lesweken. Per saldo zou er dus meer lichamelijke opvoeding moeten worden aangeboden dan nu, wat niet het doel was van het voorstel.
 
Aan de hand van een nieuwe berekening zal een nieuw wetsvoorstel worden gedaan, in overleg met de inspectie en de KVLO. De KVLO zal hierin het belang van een vastgelegde minimale urennorm blijven benadrukken.
 
Voorlopig gelden dus nog de huidige wettelijke normen voor lo/bewegingsonderwijs, tot er een nieuw wetsvoorstel is goedgekeurd. Gemiddeld komt dit neer op 2,5 lesuren voor vmbo, 2,2 lesuren voor de havo en 2 lesuren voor het vwo. 

Voor het primair onderwijs verandert er niets. Hier blijft de norm gelden van 1,5 klokuur of twee lesuren van 45 minuten, zoals reeds uitgedragen. Voor het speciaal onderwijs blijft het aantal staan op 2,25 klokuur (3 lesuren).


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: