Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Handboek huisvesting speellokaal en basisinventarislijst speellokaal nu beschikbaar

KVLO Nieuws  |  2 november 2021

​Voor het speellokaal ligt maar weinig vast en in (nieuw)bouw van de basisscholen is het vaak een sluitpost. De KVLO heeft met de betrokken partners* in 2020-201 aan het opstellen van een handboek huisvesting speellokaal en een basisinventarislijst gewerkt.

Na een intensief traject met betrokken werkgroepen, ligt er nu het eerste handboek huisvesting speellokaal en een nieuwe basisinventarislijst. De stukken dienen als richtlijn voor het bouwen en inrichten van het speellokaal. De KVLO en de betrokken partners vragen hiermee aandacht voor het (leren) bewegen van het jonge kind binnen de basisschool. Vroeg begonnen, is vroeg gewonnen. Starten met bewegen en het aanleren van beweegvaardigheden bij het jonge kind is dan ook van groot belang voor later. 

De beweegomgeving en de inrichting van de beweegomgeving van het jonge kind is  van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. Voor 4- tot 6-jarigen is deze omgeving met name de school, het schoolplein en het bewegingsonderwijs in het speellokaal. Om tot een veelzijdige, uitdagende en veilige inrichting van het speellokaal te komen, heeft de KVLO in samenwerking met diverse experts uit de kleuteronderwijs-praktijk dit handboek samengesteld. 

Dit handboek dient als spreekstuk waarin professionals met elkaar nadenken over het vormgeven van de beweegomgeving op basis van een visie op het (leren) bewegen van kleuters. Hierbij streven wij naar kwalitatieve beweeglokalen voor de kleuters waarin hun motorische ontwikkeling optimaal gestimuleerd en ontwikkeld kan worden.

De download is te vinden op de themapagina handboeken bewegingsonderwijs

* De handleiding is samengesteld met informatie uit werkgroepbijeenkomsten met de volgende partners:
  • Basislessen voor kleuters in de speelzaal, Bewegingsonderwijs  (methoden)
  • Beter spelen en bewegen met kleuters (in het speellokaal)
  • PABO’s  (opleidingsinstituten)
  • Vakgroepcoördinatoren en betrokken vakdocenten kleuters
  • Nijha, Janssen-Fritsen, Bosan en Schilte (materiaal-leveranciers)
  • Ruimte-ok, arbocatalogus PO (adviesinstanties)


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: